Hemsidan ökar trovärdighet och stärker ditt varumärke
En hemsida för ditt företag har visat sig bli viktigare och viktigare för varje år. Alla kunder förväntar sig idag att företaget man handlar ifrån har en hemsida och sociala medier räcker helt enkelt inte till. Det finns även många fördelar med en hemsida som inte sociala medier har.
Men vad kostar en hemsida egentligen?
- Hemsidan ökar din trovärdighet
- Hemsidan stärker ditt varumärke
- Hemsidan erbjuder den information dina kunder söker efter
- Hemsidan kontrollerar du själv och ingen kan stänga ned den, till skillnad från sociala medier som kan stängas ned.
- Hemsidan visar upp produkter, priser och du kan visa upp för dina besökare vem du är.
Vad kostar en hemsida och är det värt det?
Om vi börjar med de grundkostnader som kommer med alla hemsidor. Du behöver en domän och ett webbhotell.
Kostnad Domän
En domän brukar kosta någonstans mellan 0-200kr per år. Den största skillnaden för priset är pga av toppdomänen du använder. Alltså vill du ha korvgubben.se eller korvgubben.com eller korvgubben.nu. Toppdomänerna .se och .com är de dyraste medan toppdomäner som .one vilket är one.com’s egen toppdomän är gratis.
Webbhotell
Webbhotell skiljer sig ganska mycket i pris beroende på vilket företag du väljer att köpa ifrån och hur stor databas du behöver. Exempelvis hos one.com kan du få deras billigaste webbhotell för 588kr per år medan deras dyraste plan kostar 2748kr per år.
Vill du veta mer om vad domän och webbhotell är så kan du läsa vår guide här:
Vad kostar det då att låta en webbyrå skapa din hemsida?
När du anlitar en webbyrå för att skapa din hemsida så påverkas priset av 3 variabler: Storlek, typ av hemsida och svårighetsgrad. Vi som är webbyrå kollar på hur mycket tid och tankearbete det kommer gå åt till att skapa din hemsida.
Storlek – Hur stor hemsida behöver du?
Har du ett litet café eller driver du ett större fastighetsbolag? Mindre företag som lokala caféer, frisörer eller restauranger kräver ofta mindre hemsidor och ibland endast en enkel landningssida vilket får ner priset. Det handlar alltså om hur många undersidor du behöver och hur mycket innehåll det ska vara.
Ett exempel skulle kunna vara: Lindas café vill ha en hemsida där hon visar upp sin meny med kontaktuppgifter på en landningsssida – Detta hade kostat ca 5000kr att ta fram.
Ett annat exempel skulle kunna vara: Rafaels fastighetsbolag med 50 anställda vill ha en ny säljande hemsida. Den kräver många undersidor med mycket innehåll. – Detta hade kostat allt mellan 15 000kr – 30 000kr att ta fram.
Typ av hemsida – Vad för typ av företag har du?
Branschen du arbetar i påverkar även hemsidan. Du kanske jobbar med ett café och då behöver du en hemsida med info och en meny. Har du ett företag som säljer produkter så krävs det en webbshop. Erbjuder du prenumerationsbaserade tjänster så krävs en hemsida som kan hantera detta.
Exempelvis så skulle en hemsida för café kostar ca 5000kr, en webbshop kan kosta allt mellan 15 000kr – 50 000kr och en avancerad prenumerationsbaserad hemsida kan bli ännu dyrare.
Svårighetsgrad – Design, innehåll och funktionalitet
Hur viktigt är det för dig att hemsidan har en fin utformning och sticker ut från konkurrenter? Vad för typ av innehåll ska finnas med på hemsidan? Vad för funktion ska hemsidan fylla? Alla dessa delar påverkar.
Exempelvis kan en hemsida för ett lokalt café med en simpel stilren design och inga extra funktioner bara kosta några tusen med en hemsida med mycket tanke bakom och avancerad funktioner kosta 10 000kr+.
Slutsats – Pris
Som ni nu har lärt er så finns det många variabler som påverkar priset och det som påverkar priset är hur många timmar det tar att skapa det du önskar. Det är svårt att direkt ge ett pris för din hemsida men av erfarenhet kostar en hemsida i snitt 10 000kr – 20 000kr, för en simpel företagshemsida med undersidor. Webbshop kostar 15 000kr – 30 000kr i snitt.